Az amerikai palacsinta

  • |

Az amerikai palacsinta, vagy egyszerűen csak pancake, az amerikai konyha egyik legikonikusabb étele. Vajjal, juharsziruppal vagy különféle öntetekkel fogyasztva világszerte népszerűvé vált. De honnan származik ez a finomság, és miért lett ilyen népszerű? És vajon igaz az, hogy az amerikaiak reggelire eszik? Ennek jár most utána az e-food!

A palacsinta ősei

A palacsinta története évezredekre nyúlik vissza. Az ókori görögök és rómaiak már készítettek hasonló lepényféléket, amelyeket mézzel vagy hússal töltöttek meg. A középkorban a palacsinta az európai konyhákban is elterjedt, és a farsangi időszakhoz kötődött. A farsang végén, húshagyókedden sok helyen palacsintát sütöttek, hogy a zsírt felhasználják, mielőtt kezdetét veszi a böjti időszak.

Az amerikai palacsinta kialakulása

Az amerikai palacsinta a 17. században érkezett az Újvilágba az európai bevándorlókkal együtt. Az amerikai telepesek saját ízlésük szerint alakították át a receptet, és a palacsinta hamarosan az amerikai konyha szerves részévé vált. A sütőpor felfedezése a 19. században forradalmasította a palacsinták készítését, hiszen így könnyebben és gyorsabban elkészülhettek a puha, levegős palacsinták. Innen már csak egy lépés volt, hogy Amerika legnépszerűbb reggelijévé váljon.

Az amerikai palacsinta jellemzői

Az amerikai palacsinta általában magasabb és nagyobb, mint a magyar palacsinta. A tésztája lisztből, tejből, tojásból, sütőporból és egy csipet sóból készül. A palacsintákat általában serpenyőben sütjük, zsiradékon. Tálaláskor a leggyakoribb feltétek a vaj és a juharszirup, de számtalan más variáció is létezik, például gyümölcsökkel, lekvárokkal, tejszínhabbal vagy akár sonkával és tojással is szervírozzák.

Az amerikai palacsinta a popkultúrában

Az amerikai palacsinta számos filmben, sorozatban és reklámban szerepelt már, így még könnyebben el tudott terjedni. Az étel az amerikai életmód és a családi reggelik szimbóluma lett. Mindez nem is csoda, hiszen egyszerű, de nagyszerű étel, amiből könnyedén fejedelmi reggeli varázsolható. Az amerikai palacsinta Magyarországon is egyre népszerűbb, különösen a fiatalok körében. Sok kávézóban és étteremben szerepel az étlapon, és otthon is egyre többen készítik el. A magyar konyhában is megjelentek olyan variációk, amelyekben a palacsintát például túróval vagy lekvárral kínálják.

Az amerikai palacsinta hosszú utat tett meg, mire eljutott a mai formájáig. Népszerűsége vitathatatlan, ahogyan az e-foodé is. Látogasson el weboldalunkra, és néhány kattintással rendelje meg az ebédjét, amit futárunk házhoz is szállít önnek!