A mézes krémes az egyik legnépszerűbb magyar sütemény, nemzedékek óta díszíti az ünnepi asztalt. Omlós tésztája, puha krémje és a méz édes íze tökéletes harmóniát alkot, amit a lekvár savanyúsága és a csokimáz édessége koronáz meg. Ebben a cikkben megismerkedhetünk a mézes sütemény történetével, elkészítésének titkaival és néhány hozzá kapcsolódó érdekességgel. Aki még sosem sütött, annak mindenképpen érdemes velünk tartani, hiszen az e-food most számos titkot elárul a tökéletes mézes krémesről!

A süti története

A mézes krémes pontos eredete nem ismert, de valószínűleg a 20. század elején terjedt el Magyarországon. Népszerűsége azóta is töretlen, és számos változata született már az évek során. Az egyszerű, de nagyszerű sütemények közé tartozik, amelyeket mindenki szívesen készíti és fogyasztja. Mézzel összegyúrt tészta, főzött vaníliás krém, baracklekvár és némi csokoládémáz a tetején – ebből áll a hagyományos változat.

A titok

A tökéletes mézes sütemény elkészítéséhez néhány fontos dologra érdemes odafigyelni. Mivel a tésztájába méz kerül, mindig folyékony mézet kell hozzá használni. A méz miatt a tészta könnyedén ragacsossá válhat, amivel utána nagyon nehéz dolgozni. Hogy mindezt elkerüljük, gyors mozdulatokkal érdemes összegyúrni a tésztát, majd nyújtás előtt hűtőbe kell tenni. A tésztát szép vékonyra kell kinyújtani, hiszen csak így tud majd visszapuhulni a krémtől. A krém búzadarával főzött, majd visszahűtött, amihez csak hideg állapotban szabad hozzákeverni a vajat, mert különben kicsapódik. A baracklekvár akkor jó, ha közepesen sűrű és egy kissé savanyú, így lesz tökéletes az összhatás.

Modern változatok

A hagyományos mézes krémes mellett ma már számos modern változat is létezik. Készíthetünk például csokoládés mézes krémest, karamellást vagy akár sós karamellást is. A klasszikus baracklekvár helyett sokan használnak savanyúbb fajtát, például ribizli- vagy szederlekvárt. A vaníliás krém mellett jól illik hozzá a rum jellegzetes íze is, amit rumaromával gyerekbaráttá tudunk varázsolni.

A mézes krémes egy igazi magyar klasszikus, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról, ezért érdemes még idejében kipróbálni és egy próbasütést csinálni vele – a család garantáltan hálás lesz érte. Ha a desszert már megvan, de az ebédre ötlete sincs, az ebéd házhoz rendelés a legjobb megoldás. Az e-foodnál gazdag ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket!