Márton-napi lakoma

  • |

Ha Márton-nap, akkor csakis liba lehet a menü, ez nem is vitás. Libaleves lúdgége tésztával, libasült párolt káposztával, lúdláb torta – minden, ami a libákhoz kötődik. De vajon miért pont ez a baromfi lett a Márton-napi sztár, és nem a kacsa vagy éppen a gyöngytyúk? Milyen más finomságokkal egészülhet ki a hagyományos Márton-napi menü? Erről szól az-e food legújabb cikke, hiszen ahogy minden évben, úgy idén is megemlékezünk Márton napjáról.

A liba mint hagyományőrző étel

A libafogyasztás hagyománya Szent Mártonhoz köthető, mert a legenda szerint a püspök, hogy elrejtőzzön lelkes hívei elől, egy libaólban rejtőzött el. Tette mindezt azért, mert nem akarta, hogy püspökké válasszák, szíve szerint megmaradt volna egyszerű egyházi embernek. A ludak azonban hangos gágogásukkal rögtön elárulták a rejtőzködő Mártont, ezért hamarosan püspökké szentelték. Így vált a liba Szent Márton jelképévé, és azóta is szerves része a Márton-napi ünnepkörnek.

De miért pont a liba?

A libákat a régi időkben hagyományosan ősszel vágták le, és mivel húsuk frissen a legfinomabb, rögtön el is készítették. November eleje pedig éppen alkalmas volt erre, hiszen ilyenkor már hűvös az idő, de még nincsenek nagy fagyok. A liba húsos, zsíros, laktató étel, ami a hosszú, hideg téli hónapokra való felkészülést szimbolizálta. Mellé pedig az újbort szolgálták fel, amit ilyenkor kóstolt meg először a gazda és a család.

Mi kerüljön a Márton-napi asztalra?

A libasült mellett számos más finomság is megtalálható a hagyományos Márton-napi asztalon.

Párolt káposzta: a sült libahús elengedhetetlen kísérője a párolt lilakáposzta. Az édeskés, fűszeres íz tökéletes harmóniát alkot a liba kissé zsíros, tömör húsával.
Gombóc: legyen az burgonya- vagy zsemlegombóc, a libasülthöz mindkettő remek köret. Ennél jóval egyszerűbb megoldás a tört burgonya, ami szintén klasszikus kísérője a libasültnek.
Sütőtökös ételek: a sütőtök az ősz ízét hordozza magában, így szintén gyakori vendég a Márton-napi asztalon.
Húsleves: készülhet a liba aprólékjából, de bármilyen más húsból is, hiszen a húsleves minden magyar ünnep közös pontja.
Lúdláb torta: egy finom csokis, meggyes sütemény, amibe ugyan nem kerül lúd, csak a neve hordozza, de remek desszert a bőséges ünnepi ebéd végén.

A modern Márton-napi konyha

A hagyományos menün kívül Márton napján készülhetnek más finomságok is. Nagy divatja van manapság a liba formájú kiszúróval készített sütiknek, linzereknek. A híres éttermek ilyenkor libamájpástétomot kínálnak fel, de akár még az olyan modern ételekbe is belecsempészhetjük a libát, mint a hamburger.

A legfontosabb azonban az, hogy a Márton-napi asztalra olyan ételek kerüljenek, amelyeket szeretettel készítünk el, és együtt ünnepelhet velük az egész rokonság. Ha éppen ez okozza a nehézséget, mert nincs idő főzni, az e-foodtól finom Márton-napi menüt (Libaleves csigatésztával, Sült libamell, párolt káposzta, tört burgonya, Lúdláb torta) rendelhet házhoz idén is az egész családnak!