Gesztenye nélkül nem létezhet ősz, a kicsik gyűjtik úton-útfélen a vadgesztenyét, aztán indulhat a barkácsolás, a játék a kis barna gumókkal – és máris kész egy hangulatos családi program. De mi a helyzet a szelídgesztenyével? Azt már nehezebb találni, leginkább a hegyekben fordul elő, de szerencsére ott azért akad. A sült gesztenye csodás őszi, kora téli csemege, már az előkészítés is egy élmény, hát még amikor belepi otthonunkat a sülő gesztenye édes illata. Az e-food e heti blogcikkében a szelídgesztenyét vesszük górcső alá, érdemes most is velünk tartani!
Egy impozáns fa
A szelídgesztenye melegkedvelő fafajta, elsősorban a déli lejtőkön, védett helyeken érzi jól magát. Európa déli és középső részén honos, de hazánkban is megtalálható, főként a Dunántúlon és a Börzsönyben. Nagyra nőtt fája igen dekoratív, erős lombja ősszel aranysága színűvé változik. A szelídgesztenyét már az ókorban felfedezték, majd később a rómaiak terjesztették el szélesebb körben. Magyarországon a középkorban kezdték termeszteni, és azóta is fontos szerepet játszik a hazai gasztrokultúrában, a karácsonyi vásárok állandó szereplője.
Elkészítési lehetőségek
A szelídgesztenye többféleképpen elkészíthető, de a legjobb, ha megsütjük. A sült gesztenye héja roppanós, belseje illatos, ízletes és omlós. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön az otthoni sütés, a gesztenyét be kell irdalni majd órákon át áztatni. A másik lehetőség, hogy megfőzzük, így jutunk hozzá a termés belsejéhez. A főtt gesztenyét hámozás után lepasszírozhatjuk, így készülhet belőle házi püré, amit aztán sütikhez is használhatunk.
A minőség fontos
Mint minden élelmiszer, a gesztenye is csak akkor jó, ha megfelelő minőségű. Az egészséges gesztenye héja fényes, sérülésmentes, a termése pedig kemény, nem puha és nem foltos. A nagyobb, nehezebb gesztenyék általában édesebbek, de érdemes óvatosnak lenni a messzi földről érkezett óriás darabokkal, mert azok általában már nem frissek. Sajnos a penészedés lehetősége is gyakran fennáll esetükben, ezért körültekintőnek kell lenni vásárláskor.
Értékes tápanyag
A szelídgesztenye nemcsak ízletes, de egészséges is. Érdemes beiktatni az őszi étrendünkbe, hiszen számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Energiával lát el, és hosszú időre eltelít, ráadásul komplex szénhidrátjainak köszönhetően energiát biztosít, így ideális választás sportolóknak és fizikai munkát végzőknek. Egészséges nasinak is kiváló, két fogás között egy-két falattal órákra el lehet ütni az éhséget.
Egy finom gesztenyés palacsinta jólesne? Vagy inkább valami sósat enne? Ha ötlete sincs, hogy mit főzzön, az e-foodtól finom meleg ebédet rendelhet házhoz önmagának és családjának mindössze néhány kattintással – válasszon kínálatunkból, futáraink pedig házhoz szállítják az ebédet!