A világ három legnépszerűbb íze a vanília, a csoki és az eper, de ezek közül is a vanília áll a dobogó tetején. Szeretjük fagyiként, pudingként, madártejként, tesszük szinte minden édes süteménybe, nélkülözhetetlen alapanyaga a hazai konyhának. De nemcsak mi magyarok, hanem az egész világ rajong érte, meghódított minden országot, óriási mennyiségben termesztik a világ számos táján. Az e-food e heti cikke vaníliarajongóknak kötelező – mutatjuk, mit érdemes tudni róla!

A kezdetek

A vanília története egészen az aztékokig nyúlik vissza, ők fedezték fel elsőként ennek a különleges növénynek az ízét és az illatát. A spanyol hódítók hozták el Európába, majd hamarosan az egész kontinens megismerte és rögvest megszerette ezt az illatos fűszert. A vanília hosszú ideig nemcsak íze, de magas ára miatt is kiemelkedőnek számított. Kezdetben csak Mexikóban termesztették, és a beporzását is egyetlen méhfaj végezte. Ez a körülmény rendkívüli módon megdrágította a vaníliát, így hosszú ideig a második legdrágább fűszer volt a sáfrány után.

Termesztése és feldolgozása

Ma már több országban is termesztik, a legnagyobb termelők Madagaszkár, Indonézia és Mexikó. A növény termesztése meglehetősen munkaigényes, mert a virágokat kézzel kell beporozni. A beporzás után a termés, vagyis a vaníliarúd hosszú hónapokon át érlelődik. Az érett rúdnak meghatározott színűnek és illatúnak kell lennie. A feldolgozás során a rudakat forrázzák, szárítják és fermentálják, hogy megkapják jellegzetes aromájukat.

Jótékony hatásai

A vanília nemcsak az ételek ízét teszi még finomabbá, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Segít a stressz csökkentésében, az alvás minőségének javításában és az emésztés serkentésében. Emellett antioxidáns hatású, így megvédi a sejteket a káros szabad gyököktől.

Hogyan válasszunk jó minőségű terméket?

A vanília esetében az ár nem mindig a minőség garanciája, ezért érdemes körültekintően vásárolni. A jó minőségű vaníliarúd fényes, rugalmas és illatos, ezeket többnyire műanyag fiolában árusítják, ami légmentesen le van zárva. A kiszáradt, törékeny fűszer már elveszítette értékes aromáját, ezért nem ajánlott szabad levegőn tartani hosszú időn keresztül. Ha ilyennel találkozunk, azt már nem érdemes megvásárolni.

Egy csésze illatos vaníliás tej a vacsora mellé? Ha már csak az ebédre nincs ötlete, bízza a dolgot az e-foodra! Folyamatosan megújuló étlapunkon az egész család megtalálja a kedvenceit! Néhány kattintással házhoz rendelheti az ebédet, így marad idő más, örömteli tevékenységekre. Ebéd házhoz szállítás az e-foodtól – minden nap megéri!