A zellerről ugye Önnek is egy tányér finom, gőzölgő húsleves képe ugrik be elsőre? A magyar gasztronómia legalapvetőbb étele a húsleves, imádjuk, minden alkalomra készítjük, és ennek a hagyományos magyar ételnek az egyik legfontosabb összetevője bizony a zeller. Amennyire alapvető zöldsége a zeller a húslevesnek, annyira elhanyagolt maga a növény, ami főként annak köszönhető, hogy meglehetősen intenzív az íze. A szárzeller az elmúlt évtizedben elkezdett elterjedni a reformkonyhákban, de még mindig nem nevezhető kifejezetten népszerű zöldségnek. Az e-food e heti blogcikkének főszereplője a zeller, mutatjuk, miért érdemes megbarátkozni vele!

Három típusa

A zeller nemcsak ízletes, hanem egészséges is, a népi gyógyászat gyógy-és fűszernövényként tartja számon. Három fő fajtája létezik: gumós zeller, szárzeller és metélőzeller. Előbbit gumójáért termesztik, ami ehető, ezt szokás leginkább levesekbe tenni. A szárzeller gumója kicsi, nagy kiterjedésű gyökérrendszerrel rendelkezik, étkezésre a megvastagodott levélnyelét használják – ezt gyakran fogyasztják nyersen is, saláták kiváló alapanyaga. A metélőzeller legértékesebb része a levele, bőséges lombbal rendelkezik, amit levesek ízesítésére szoktak használni.

Értékes zöldség

Mint a legtöbb zöldség, a zeller is bővelkedik értékes vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló K-vitamin forrás, de tartalmaz C-vitamint, folsavat és káliumot is. Erős vízhajtó hatással bír, ezáltal segít a szervezet méregtelenítésében és a felesleges víz eltávolításában. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. Rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és a bélrendszer egészséges működését. Alacsony kalóriatartalma ideális választássá teszi fogyókúrázóknak és egészséges életmódot folytatóknak.

Zelleres receptek, amiket érdemes kipróbálni

A zeller sokoldalúságának köszönhetően számos étel elkészítéséhez felhasználható.

  • Zellersaláta: a friss, ropogós szárzeller remekül passzol az almához, a dióhoz és a citromléhez.
  • Zellerkrémleves: egy selymes, krémes leves, amely tökéletes választás hideg napokra.
  • Zellerpüré: a burgonya helyettesítésére is nagyon jó választás, különösen jól illik húsételek mellé.
  • Zellersteak: a zellert szeletekre vágva, fűszerezve és megsütve igazán különleges köretet kapunk.
  • Zelleres zöldséges fasírt: a darált húshoz keverve egészségesebb és könnyedebb fasírt a végeredmény.

A zeller tehát nem csak egészséges, de kiválóan alkalmas arra is, hogy feldobjuk az egyhangú étkezéseket, és valami újdonsággal lepjük meg a családot. Ha ez utóbbit inkább másra bízná, az e-foodtól finom meleg ebédet rendelhet házhoz a család minden tagjának. Tegyen velünk egy próbát, megéri, az e-foodra mindig számíthat!