Az indiai konyhának sok mindent köszönhet a világ, egzotikus, fűszeres ízei, szaftos ételei nagy hatással vannak számos ország gasztrokultúrájára. A curryk már mindenki számára ismerősek, és talán a melléjük felszolgált naan kenyér sem teljesen idegen. Bár ez a jellegzetes indiai étel külsőre inkább hasonlít egy lepényre, mintsem kenyérre, ezért kicsit megtévesztő lehet a hazai „naan kenyér” elnevezés. Az e-food ezen a héten India izgalmas világába kalauzolja kedves olvasóit, érdemes velünk tartani!

Naan = kenyér

A naan perzsa eredetű szó, jelentése kenyér. Az eredeti recept Iránból származik, de az indiai szubkontinensen elterjedve számos változata alakult ki az idők során. A hagyományos naan lepény tandoori kemencében sül, amelynek enyhe füstje adja meg az étel jellegzetes ízét és textúráját. A hagyományos változatot a són kívül nem fűszerezik mással, de a modernebb verziókat már különféle fűszerekkel ízesítve árusítják.

A naan jellemzői

A naant magad hőmérsékleten sütik, ennek eredményeképpen kívül ropogós, belül pedig levegős – ez utóbbi az élesztő hatásának köszönhető. Ez az egyszerű, semleges ízű lepényféle tökéletes kísérő bármilyen indiai ételhez, de önmagában is fogyasztható, például joghurttal vagy chutney-val. Bár az eredeti recept szerint nem szükséges fűszerezni, egyre elterjedtebbek a különféle ízesített változatok, a fokhagyma és a koriander például nagyszerű párost alkot.

Van kemence, nincs kemence?

Tandoori kemence bizony kevés embernek áll otthon rendelkezésére, de szerencsére más módon, hétköznapi körülmények között is megsüthető. A tészta alapvetően lisztből, joghurtból, élesztőből és vízből készül, és serpenyőben vagy egyszerű, otthoni sütőben is elkészíthető.

Néhány tipp

Mint minden étel esetében, itt is fontos a jó minőségű alapanyagok használata, ezért ajánlott teljes kiőrlésű lisztet vagy durum lisztet választani a gazdagabb íz eléréséért. A tésztát alaposan át kell gyúrni, hogy sima és rugalmas legyen, majd pihentetni kell legalább 30 percig, hogy az élesztőnek legyen ideje dolgozni. Sütéskor fontos a magas hőfok, így lesz kívül ropogós és belül puha a végeredmény.

Minden napra egészséges és változatos menüt biztosítani a család minden tagjának bizony nem könnyű feladat. Ha Önnek is nehézséget okoz, tegyen egy próbát az e-foodal, tőlünk finom meleg ételt rendelhet házhoz, így az ebédfőzés terhe lekerülhet a válláról.