Sáfrány, te drága!

  • |

A sáfrány, a Crocus sativus növény bibéjéből nyert fűszer, amely gazdag ízével és különleges aromájával világszerte hódít évezredek óta. Igazi luxusalapanyag, hiszen ára igen borsos – ez a legdrágább fűszernövény a világon. Szerencsére egy egészen kevés is elegendő ahhoz, hogy ételeinket feldobjuk vele, de érdemes tudatosan használni, nehogy akár egy csipetnyi is kárba vesszen belőle. Hogy miért olyan különleges ez a kis, piros szálacskákból álló fűszer és mire kell odafigyelni a vásárláskor? Erről szól az e-food legújabb blogcikke!

Gazdag múlt, értékes jelen

A sáfrány mindig is a gazdagsággal és a luxussal volt összeköthető, története több ezer évre nyúlik vissza. Már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték és nagy becsben tartották, a rómaiak pedig nemcsak ételeik ízesítésesre, de afrodiziákumként és festékanyagként is alkalmazták. A középkorban a sáfrány a hatalom és a gazdagság szimbóluma volt, fizetőeszközként is használták. A fűszer termesztése és kereskedelme jelentős bevételt hozott azoknak, akiknek földje volt a növény termesztéséhez szükséges éghajlaton, ám a jólét nem adta könnyen magát, a sáfránytermesztés ugyanis nem könnyű feladat.

Igényes növény

A sáfrány termesztése rendkívül munka- és időigényes. Maga a növény hagymáról szaporodik, ezért a folyamat azzal kezdődik, hogy egyenként el kell ültetni a hagymákat, de ez csak akkor kecsegtet sikerrel, ha megfelelő tápanyagellátottságú földbe kerülnek. A növény ősszel virágzik, a bibéket pedig kézzel kell leszedni egyenként, a hajnali órákban. Egy kilogramm sáfrány előállításához mintegy 150 000 virág szükséges. A kézzel történő szedést körültekintő szárítás követi, tehát mire fűszer lesz belőle, rengeteg ember számtalan munkaórája van benne. Pontosan ezért ilyen borsos az ára.

Felhasználási lehetőségei

A sáfrányt elsősorban ételek ízesítésére használják. Különösen jól illik halas, húsos és rizses fogásokhoz, legyen szó levesről, raguról, egytálételről, vagy bármi másról. Jellegzetes, fűszeres, kissé kesernyés íze van, és élénksárga színnel színezi meg az ételeket. Nemcsak főzéshez, hanem sütemények, italok és kozmetikumok készítéséhez is alkalmazzák.

Nem mindegy, honnan!

Végezetül egy érdekesség: a sáfrányt hamisítják is! Más, sárgára színező fűszerekkel helyettesítik, amelyek íze természetesen meg sem közelíti az igazit. Éppen ezért érdemes mindig ellenőrzött helyről beszerezni ezt az értékes kincset.

Ha Ön is kedveli a különleges ízeket, de nem érzi magát otthonosan a konyhában, az ebéd házhoz rendelés a legjobb megoldás. Finom ételek, megfizethető árak, folyamatosan megújuló ételkínálat – ezt kínálja az e-food! Csak egy kattintás, és futárunk házhoz viszi az ebédet!