Aki termesztett már valaha otthon cukkinit, az tudja jól, hogy igen hálás tökféléről van szó. Ha szereti a helyét, és megfelelően van gondozva, bőségesen terem. Olykor túlságosan is. A cukkinival könnyen járhat úgy az ember, hogy hirtelen túl sok lesz belőle. Ilyenkor aztán jöhet a leves, a főzelék, a rántott cukkini, de elkészítjük rakott ételnek, és tesszük salátába, tésztákba is, néha azonban még így sem akar elfogyni. Az e-food most egy húsmentes fasírt receptet hozott kedves olvasóinak, amibe jó sok cukkini kerül, így aztán az eredmény nem csak finom, de egészséges is. Igazi nyári csemege, amit még egyszerű is elkészíteni, ezért mindenkinek jó szívvel ajánljuk.

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini (kb. 500 g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g reszelt sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

A cukkinit lereszeljük, sózzuk és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy levet eresszen, ezután kinyomkodjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a reszelt cukkinit, a hagymát, a fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a sajtot, az aprított petrezselymet, a sót és a borsot. A masszából közepes méretű gombócokat formázunk. Forró, bő olajban aranybarnára sütjük a fasírtokat, majd papírtörlőre sorakoztatjuk őket, ami felszívja a felesleges olajat.

Mivel kínáljuk?

A cukkinifasírtot különféle köretekkel tálalhatjuk. Nagyon jól illik mellé a római saláta, csupa friss és ropogós zöldséggel. Kínálják fűszeres bulgurral vagy kuszkusszal, ami mellé egy finom szószt is készíthetünk. A klasszikus köretek közül a burgonya és az édesburgonya mindenféle formában remek kiegészítője ennek a zöldséges fasírtnak. Aki pedig az egyszerűséget kedveli, az egy finom, hideg joghurtos mártogatóst is szervírozhat mellé.

Tippek és variációk

A fasírt ízét számos fűszerrel feldobhatjuk, például köménnyel, korianderrel, szerecsendióval vagy chilivel. A cukkini mellett más zöldségeket is adhatunk a masszához, például sárgarépát, zellert vagy spenótot. A fasírtokat sütőben is süthetjük, így kevesebb olajjal készülnek. Kerülhet bele többféle sajt, de akár kockára vágott sonka vagy főtt tojás is.

A cukkinifasírt egy rendkívül sokoldalú étel, amelyet a saját ízlésünk szerint alakíthatunk. Ha pedig épp időhiányban szenvedünk, az e-foodtól házhoz rendelt finom meleg ebéddel könnyedén orvosolható a helyzet. Nálunk az egész heti menüt összeállíthatja a család, így mindenki azt ebédelheti, amit éppen megkívánt. Futáraink minden hétköznap házhoz szállítják az ebédet!