A gasztronómiai kalandozások során gyakran fedezünk fel olyan ételeket, amelyek rögtön magával ragadják gyomrunkat és lelkünket, és aztán soha többé nem eresztik. A galette éppen ilyen: egy rusztikus francia remekmű, aminek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Aki egyszer megkóstolja, soha többé nem akar róla lemondani, a sütemény tésztája szinte elolvad a szájban, a töltelék pedig lehet bármi, amit csak el tudunk képzelni. Az e-food e heti cikkének főszereplője ez a csodás francia finomság: a galette!

Igazi remekmű

Képzeljünk el egy vékony, ropogós, közben mégis omlós, vajas tésztát, melyet ínycsiklandó feltétek borítanak. A galette lényege a sokoldalúság: sós vagy édes, hideg vagy meleg, gyümölcsös, szószos-csokis vagy éppen sós ragus – amire éppen szívünk, lelkünk és testünk vágyik. A galette elkészítése nem bonyolult, sőt, remek alkalmat nyújt a kísérletezésre. A tészta alapösszetevői a liszt, a vaj, a víz és egy csipet só. A tésztát összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük, majd nyújtófával vékonyra nyújtjuk. Ezután jöhet a feltét kreatív összeállítása! A galette sütőben sül aranybarnára, amíg a tészta ropogóssá változik, addig a töltelék szaftossá és ízletessé szelídül.

Sós vagy édes?

A klasszikus sós töltelékek közé tartozik a darált hús, a sonka, a sajt, a spenót, a gomba és a hagyma. Vegetáriánus vagy vegán opcióként csicseriborsót, lencsét vagy tofut is használhatunk. Az édes verziókhoz friss gyümölcsök, lekvárok, diófélék, gesztenyepüré vagy éppen édes krémek kínálnak végtelen variációs lehetőséget.

Hogyan lesz tökéletes?

Fontos, hogy a galette-hez csakis vajat használjunk, abból is jó minőségűt. Gyors mozdulatokkal kell összegyúrni a tésztát, hogy sima és rugalmas legyen. Az összegyúrást követően hűtőben kell pihentetni legalább 30 percig, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A galette akkor jó, ha a töltetéke szaftos, a tésztája pedig aranybarna. Olyan tölteléket nem érdemes hozzá használni, aminek túl sok sülési idő kell, mert a tészta könnyedén megéghet. A galette készítés egy kreatív folyamat, soha véget nem érő kísérletezés a legjobb ízkombinációkkal.

Ez a francia finomság tökéletes választás családi összejövetelekre, hangulatos nyárestékre vagy egy egyszerű hétköznapi vacsorára. Egyszerűsége, sokoldalúsága és lenyűgöző íze mindenkit elvarázsol, aki megkóstolja. De hogy a leves és a főétel se maradjon ki, rendelje ebédjét házhoz az e-foodtól, hiszen mi nyáron is főzünk Önök helyett! Étel házhoz szállítás minden hétköznap az ország szinte minden pontjára!