A grillezés az egyik legnépszerűbb nyári ételkészítési technika, ami nem is csoda, hiszen nem csak finom ételeket, de kellemes nyár esti, családi élményeket is szerezhetünk vele. A nyílt lángon sült ételek ízletesek, enyhén füstös ízük utánozhatatlan, de bizony van néhány szabály, amit érdemes betartani, különben csúfos kudarc is lehet a vége. Az e-food e heti cikkében néhány tippet és tanácsot szeretnénk azon kedves olvasóinknak adni, akik még csak most ismerkednek a grillezéssel.

Mit érdemes grillezni?

Válasszunk sovány húst! A csirkemell, a pulyka és a hal mind nagyszerű választás, mert kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint a marhahús vagy a sertéshús. Akinek nem számít a bevitt kalória mennyisége, az természetesen bátran próbálkozhat bármilyen hússal. A zöldségek remekül grillezhetők – a kukoricát, a cukkinit, a padlizsánt, a kaliforniai paprikát, a karfiolt, és a káposztát mindenképpen érdemes kipróbálni.

Fontos előkészületek

A grillezés lelke a megfelelő előkészítés. A pácolás nagyon fontos, hiszen a pác nem csak finom ízt ad az ételnek, de segít megpuhítani is a húst. Érdemes olaj alapú pácot használni, de jó tudni, hogy a grillezéshez nem kell sok olaj.

Egy kis okosság

  • A grillezés előtt mindig meg kell tisztítani a grillrácsot, minden esetben el kell távolítani az ételmaradékokat. Ez segít megelőzni, hogy az étel leragadjon a rácshoz, vagy éppen égni kezdjen a rácson lévő maradék.
  • Az alumíniumtálca hasznos grillezést segítő eszköz, mert segít megakadályozni, hogy a kisebb ételek, például a zöldségek beessenek a grillrács résein.
  • Grillezéskor nagyon fontos a türelem, ez ugyanis nem egy kifejezetten gyors ételkészítési eljárás. Nem szabad siettetni a folyamatot, különben az elkészült étel nem lesz ízletes.
  • Miután a húst levettük a grillről, hagyjuk pihenni 5-10 percig. Ez segít az ízek egyenletes eloszlásában, és szaftosabbá teszi a húst.

A grillezés olyan időtöltés, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. Sajnos azonban a nyár folyamán is vannak olyan napok, amikor az ember csak a túlélésre hajt, mert annyira sok a teendő. Ilyenkor nagyon nagy segítség, ha az ételt valaki elkészíti helyettünk. Az e-food éppen ezt teszi – mi a nyár folyamán is dolgozunk, hogy kedves megrendelőinket ki tudjuk szolgálni. Futáraink minden hétköznap házhoz szállítják a megrendelt ebédet. Tegyen egy próbát velünk, lakjon jól az e-fooddal!