A chutney fontos kiegészítője az indiai és az ázsiai ételeknek, a sült húsok elmaradhatatlan kísérője. Hazánkban még nincs nagy hagyománya a készítésüknek, pedig érdemes velük kísérletezni, főleg nyáridőn, amikor számos édes, lédús hazai gyümölcs kapható a piacokon. A sárgabarack pont most érik, és nem csak lekvár, de finom, fűszeres chutney is készíthető belőle. Ez az egzotikus ízű mártás jó szolgálatot tesz majd télen, amikor valami nyarat idéző, gyümölcsös ínyencségre vágyunk. Tartson ismét az e-fooddal, mutatjuk, hogyan lehet otthon elkészíteni!
Hozzávalók:
- 1,5 kg magozott sárgabarack
- 200 g kristálycukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 400 ml almaecet
- 1 kis darabka gyömbérgyökér
- 2 tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 0,5 tk őrölt bors
- 0,5 tk őrölt szegfűbors
Kisebb méretű üvegeket keresünk, amiket forró vízzel csírátlanítunk, ahogyan a befőttekhez és lekvárokhoz szokás. Száraz dunsztolást fogunk alkalmazni, ezért készítünk egy kis kuckót takarókból, ahol majd ki tud hűlni az üvegekbe töltött chutney. A barackot megmossuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A fokhagymát összezúzzuk és a barackra szórjuk. A lilahagymát aprítógépben kicsire felaprítjuk, és a barackra öntjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és a barackra tesszük. Megszórjuk a fűszerekkel, a sóval, a cukorral, azután ráöntjük az almaecetet. Az egészet összekavarjuk, majd addig főzzük, amíg a barack elkezd szétfőni, ahogyan a lekvár esetében szokott. Végül megkóstoljuk, és ha szükséges, még kicsit sózhatjuk vagy cukrozhatjuk. Ha elkészült, még forrón az üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a tetőt, és fejjel lefelé fordítva a száraz dunsztba tesszük őket. Jól bebugyoláljuk, és hagyjuk kihűlni. Ha már teljesen kihűltek, visszafordítjuk az üvegeket és a kamra polcán, sötét helyen tároljuk.
Gyorsabban telik a nyár, mint remélte? Sajnos a nyári szabadság mindenkinek gyorsan tovaszáll, ezért használja ki az időt, pihenjen, töltődjön fel egy kicsit, amíg lehet. Rendeljen házhoz finom ételeket minden napra az e-food konyhájáról, így a főzéssel töltött időt megspórolhatja önmagának!