A női szeszély egy igazi klasszikus sütemény, nagymamáink még rendszeresen készítették, de szerencsére mostanra sem merült feledésbe. Egyszerű hozzávalókból látványos végeredmény születik – remek vendégváró, lakodalmas vagy vasárnapi sütemény. Az e-food most újragondolta a klasszikus receptet, és az egyik legfinomabb idénygyümölccsel, a ribizlivel gazdagította. A ribizli savanyúsága kiválóan passzol az édes, tojásfehérjés habhoz és a dióhoz. Aki egyszer megkóstolja, biztosan kérni fog még belőle. Mutatjuk, hogyan készül!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 0,5 cs sütőpor
  • 60 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 120 g vaj
  • 2 ek tejföl
  • 4 db tojássárgája

A tésztára:

  • 1 üveg ribizlilekvár (ha nincs kéznél, baracklekvár is megteszi)
  • 2 ek búzadara
  • 1 marék ribizli

A tetejére

  • 200 g porcukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 100 g darált dió

A lisztet egy tálba szitáljuk, és beleszórjuk a csomómentesre tört sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot. Összekeverjük, majd beletesszük a felkockázott vajat, a tejfölt és a tojássárgáját. Az egészet összegyúrjuk, és egy nagy lapos tepsibe, sütőpapírra kinyújtjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon egy kicsit elősütjük. Nem szabad túlságosan megsütni, elég csak annyira, hogy a tészta kicsit elkezdjen megszilárdulni.

A tésztát kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, majd megkenjük a lekvárral. Rászórjuk szépen egyenletesen a búzadarát, erre azért lesz szükség, mert a gyümölcs levet ereszt, és az eláztatná a tésztát. A ribizlit megmossuk, megtöröljük, lecsipegetjük a szárról, és egyenletesen elosztva rászórjuk a lekváros süteményre.

Egy tálban elkezdjük felverni a tojásfehérjét habbá, közben fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot. Ha már megfelelő állagú, belekeverjük a diót is. A habot a ribizlis sütemény tetejére simítjuk, és visszatoljuk a forró sütőbe. Addig sütjük, amíg a hab szépen elkezd barnulni.

Aki szeret kísérletezni, bátran megpróbálhatja másfajta apró szemes gyümölccsel – az áfonya, a málna is kiváló választás lehet. Ha szívesen hozzáfogna, de aggódik, hogy nem marad ideje főzni, utóbbit bízza csak ránk! Az e-food konyhájából finom ételeket rendelhet házhoz a nyár során is. Éljen a lehetőséggel, pihenje ki az egész év fáradalmait, az ebédet pedig bízza az e-foodra!