Tavasszal a friss, hazai zöldségek miatt sokan kedvet kapnak a főzéshez, hiszen egy finom meleg levesnél nincs is jobb első fogás ebédkor. Az emberi szervezet igényli a mindennapos meleg ételt, a leves pedig nemcsak finom, de sokat hozzáad az egészséges emésztési folyamatokhoz is, előkészíti a gyomrot az utána következő nehezebb fogásra. Az e-food most egy különleges idényzöldséget választott erre a hétre, ami nem más, mint a spárga. A spárgaleves készülhet zöld spárgából és fehérből egyaránt, egy a lényeg: friss legyen.

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss spárga
  • 1 nagy szál póréhagyma
  • 3 ek vaj
  • 2 ek finomliszt
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt fehérbors
  • egy csipet só
  • 1,5 liter alaplé
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

A spárgát megmossuk, az alsó fás részeket letörjük róla, a többit feldaraboljuk tetszőleges méretűre. A póréhagymát megtisztítjuk, karikára szeljük, a vajat egy lábasba tesszük. Rádobjuk a vajra a spárgát, a karikára szelt póréhagymát, és elkezdjük megdinsztelni őket. Megszórjuk a liszttel, az őrölt szerecsendióval, a fehérborssal, megkavarjuk néhányszor, majd felöntjük az alaplével. Ha nincs kéznél alaplé, egy leveskockát feloldunk a megadott mennyiségű vízben, és azzal öntjük fel a levest. Fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. Megmossuk, felaprítjuk a petrezselyem zöldjét, megszórjuk vele a levest, végül pedig a tejszínnel forralunk rajta egyet. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, teszünk még bele sót, ízlés szerint. Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy fokhagymás pirítóssal.

A változatos és kiegyensúlyozott étkezés rendkívül fontos egészségünk megőrzése szempontjából. A friss tavaszi zöldségek nemcsak finomak, de vitamin- és ásványianyag tartalmuk is jóval magasabb, ezért érdemes ezt az időszakot kihasználni, és minél többet fogyasztani belőlük. Ha éppen nem megoldható a főzés, keresse az e-food étlapját, nálunk változatos ételkínálatot és megfizethető árakat talál. Válassza az ebéd házhoz rendelést, hogy akkor se maradjon meleg étel nélkül, ha éppen túl sok a teendő!