A fokhagyma világszerte ismert és szeretett hagymafajta, fontos alapanyaga az olasz, a francia és a magyar konyhának is. Jellegzetes íze és illata erőteljes, melyet sokan szeretnek, mások kifejezetten tartózkodnak tőle – számukra a főzött megoldás ideálisabb. Ezen kívül ehetjük sütve, de akár nyersen is. Most van szezonja a tavaszi zöld fokhagymának, ami saláták kiváló összetevője, érdemes érte elindulni a piacra. Miért érdemes sűrűn fogyasztani túl azon, hogy ízesíti ételünket? Erről szól az e-food e heti cikke!
Szív-és érrendszeri támogatás
Az első és talán legismertebb hatása, hogy csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A fokhagymában található alliin nevű vegyület hatására mérséklődik az artériás nyomás és a szervezet koleszterinszintje, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Jaj, nektek, gombák, baktériumok és vírusok!
A fokhagyma antibakteriális és antimikrobiális hatású, így segíthet megelőzni a fertőzéseket. Az immunrendszert hatékonyan támogatja a fertőzésekkel szemben, és erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. Akik krónikus gyulladástól szenvednek, vagy akár ízületi fájdalmakkal küzdenek, azoknak érdemes beiktatni étrendjükbe a nyers fokhagymát.
Erős antioxidáns hatás
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A fokhagymában található antioxidánsoknak köszönhetően lassul az öregedési folyamatok sebessége, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is kisebb lesz.
Rendszeresen, de mértékkel
Jó, ha tudjuk, hogy a nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása problémákat is okozhat, ha túlzásba viszik. Sokaknál előfordul, hogy irritálja a gyomrukat, ha túl gyakran esznek nyers fokhagymát, így a mértékletesség ez esetben is fontos.
Egy finom fokhagymás sertéssült vagy egy tányér forró fokhagyma krémleves Önnek is jólesne? Ha nincs ideje főzni, keresse az e-food étlapját, tőlünk finom ételeket rendelhet házhoz. Csak néhány kattintás és futárunk már viszi is az ebédet!