A levendula illata ősidők óta elvarázsol mindenkit, a legnépszerűbb illatok között előkelő helyet foglal el. Számos gyógyhatása ismert ennek a halványlila színű, illatos növénynek – az egyik legerősebb nyugtató, lazító hatású gyógynövényünk. Hazánkban is nagy hagyománya van a levendulagyűjtésnek, sok háziasszony udvarában megtalálható, és bár elsősorban illatáért tartják, érdemes egyszer megkóstolni a virágjából készült levendulaszörpöt is. Különleges, frissítő, nagyon finom aromájú házi szörp készíthető belőle. Az e-food most egy szuper levendulaszörp recepttel kedveskedik olvasóinak, hiszen tagadhatatlanul beköszöntött a kánikula, jólesik minden, ami hűsít és frissít.
Hozzávalók:
- 100 g frissen szedett levendulavirágzat
- 1 kg kristálycukor
- 1 liter víz
- 1 db biocitrom
- fél ek citromsav
Citromból fontos, hogy biót válasszunk, mert a héja is belekerül a szörpbe, így csak a kezeletlen citrom megfelelő. A levendula virágát le kell szedni a szárról.
Egy lábasba beleszórjuk a cukrot, a citromsavat és a felkarikázott citromot, majd felöntjük vízzel, és felforraljuk az elegyet. Egy másik lábasba szórjuk a virágokat, és leforrázzuk a cukros sziruppal. Lefedjük, állni hagyjuk egy napig, közben kétszer megkeverjük.
Másnap egy üveget kiforralunk, hogy biztosan csíramentes legyen, a szörpöt átszűrjük, a virágra és a citromkarikákra már nem lesz szükségünk. A szörpöt újra felforraljuk, még forrón az üvegbe töltjük, és gondosan lezárjuk a tetejét. Fejjel lefelé tartjuk 15 percen keresztül, majd visszafordítjuk, és egy nagyobb konyharuhába csavarva hagyjuk kihűlni. Másnap már fogyaszthatjuk is, felbontás után hűtőben tárolhatjuk.
Éppen vendégeket vár, és szeretné őket valami igazán különlegessel meglepni? Ennél a szörpnél nincs is jobb és egyszerűbb megoldás, hiszen hűsít, frissít – a nyár legjobb kiegészítője. Hogy maradjon idő elkészíteni, és ne kelljen a főzéssel bajlódni, rendeljen finom ételeket házhoz! Egész nyáron jóllakhat az e-fooddal!