Anglia

  • |

Angliáról sokat tudunk, hiszen izgalmas történelmét és kultúráját számos könyv, film és sorozat dolgozta fel. Az angol királyi család, a királynő, a sorházak, a zord időjárás és a rengeteg csapadék, no, meg a híres ötórai tea ismertebbek, mint az angol ételek. Ezen a héten az e-food öt híres angol ételt mutat be kedves olvasóinak. A hozzánk is beköszöntött borús idő mellé már csak egy csésze finom tea kell, és máris jöhet az igazi angol életérzés.

 

  1. Angol reggeli. Bár szinte mindenki ismeri a híres angol reggelit, mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Míg mi, magyarok ritkán eszünk villás reggelit, addig Angliában ez nagyon gyakori. A klasszikus bőséges angol reggeli a következőkből áll: tojás (buggyantott vagy tükörtojás), paradicsomos főtt bab, pirított bacon szeletek, kis fehér kolbászkák, grillezett paradicsom és gomba, burgonya röszti, pirított kenyér. És persze fekete tea, amit hagyományosan cukorral és egy kevés tejjel fogyasztanak. Hát, egy ilyen reggeli után biztosan késői ebédről lehet csak szó.
  2. Skót tojás. Ez a nálunk ismeretlen étel nagyon finom feltétje lehet a kedvenc főzelékeinknek. A főtt tojást kolbászhúsba „csomagolják”, majd bepanírozzák, és forró olajban kisütik. Az eredmény egy laktató feltét, ami kiváló kísérője lehet bármilyen köretnek.
  3. Pásztorpite. Az eredeti pásztorpite bárányhúsból készül. Természetesen mára már mindenféle változatban készítik, a lényeg, hogy darált hús kerüljön bele. A vöröshagymán dinsztelt és erősen fűszerezett darált húshoz egyes helyeken zöldborsót vagy kockára vágott sárgarépát adnak, míg máshol vegyes zöldségeket. Jó szaftosra készítik a ragut, majd a tetejére törött krumplit simítanak vastag rétegben. Az egészet sütőben sütik készre, így a tetején a krumpli szép aranysárgára pirul.
  4. Fish and chips. Ezt nem is szokás magyarítani, mindenhol az eredeti megnevezés terjedt el. A chips alatt az angolok sült krumplit értenek, nem azt a chips-et, amit mi. A tőkehalfilét sörrel kikavart tésztabundában sütik ki, mellé pedig hasábburgonyát tálalnak. Szoktak mellé valamilyen mártást is adni, amire szükség is van, mert a zsíros hal meglehetősen tömény.
  5. Yorkshire pudding. Nem sok köze van a nálunk ismert pudinghoz, egészen pontosan semmi. Ez ugyanis egy sós tésztaétel, amit köretként fogyasztanak. Sűrű, sós palacsintatésztát kevernek ki, amit muffin formában sütnek meg. Az eredmény egy magasra nőtt kosárka, amit mindenféle főétel mellé kínálnak.

 

Ön is szívesen megkóstolna valami finom, új ízt, de nincs sok kedve a tűzhely mellett állni? Ne aggódjon, mi tudjuk a megoldást. Rendelje ebédjét házhoz az e-foodtól, kóstolja meg újdonságainkat!