Vannak országok, melyek kultúrája, gasztronómiája mára szinte nyitott könyv előttünk, hiszen lépten-nyomon információkba botlunk a világ sokat látogatott vidékeivel kapcsolatban. Ha nem is jártunk személyesen ezeken a helyeken, ismerni véljük őket, ugyanígy a gasztronómiájukat. Litvánia nem ilyen. Egyike a három balti államnak, helyi specialitása a borostyánkő termelés, és nem mondható népszerű turista célpontnak, keveset emlegetett aprócska állam. Az e-food kiszemeltje ezen a héten Litvánia, tartson velük Ön is, nézzük meg együtt, mit esznek a litvánok!
1. Saltibarsciai, azaz a hideg céklaleves. Jellegzetes hűsítő nyári levesről van szó, céklával és uborkával. Különlegessége frissítő íze mellet a színe, hiszen a céklától az egész leves rózsaszín, igazi szemet gyönyörködtető élmény, amikor az asztalra kerül. Hogyan készül? Lereszelik a friss uborkát és a céklát, apróra vágják a kaprot és a zöldhagymát. Kefirrel, natúr joghurttal, sóval, borssal kikeverik, majd hűtőbe teszik. Negyedbe vágott főtt tojással és főtt krumpli kockákkal tálalják.
2. Cepelinai, a darált hússal töltött krumpligombóc. Az egyik legnépszerűbb helyi étel ez a jókora gombócokból készült főétel, melynek a tetejére pirított szalonna kerül, és tejfölös mártásban tálalják. Eredeti neve didzkukuliai volt, de később, a 20. században átkeresztelték őket, mert nagyon hasonlítottak a század elején népszerű léghajókra, a zeppelinekre.
3. Grybukai, azaz gombasüti. A név megtévesztő kicsit, mert csak az alakjuk hasonlít a gombára, de maga a süti nem tartalmaz gombát. Általában fahéj, szegfűszeg, szerecsendió ízesítéssel készülnek. A fehér kis sütire egy „fekete” sapka kerül, így megszólalásig hasonlítnak az apró gombákra.
4. Krumplipalacsinta. A krumpli a legnépszerűbb alapanyag Litvániában, számos egyszerű, de nagyszerű krumplis ételük van. A krumplipalacsinta esetében a krumplit lereszelik, hagymával és tojással összekeverik, majd forró olajban kisütik. Ne lepődjünk meg, ha ismerős a recept, hazánkban is megtalálható ez az étel tócsni vagy lepcsánka néven.
5. Raguolis vagy sakotis. Hagyományos litván édesség, amit gyakorta szolgálnak fel olyan különleges eseményeken, mint esküvők, karácsony vagy húsvét. Ránézésre olyan, mint egy tüskés fehér kürtőskalács. Belseje üreges, a tüskéket pedig annak köszönheti, hogy miközben a tűz fölött forgatják, egy merőkanálból tésztát csorgatnak rá.
Ha Ön is szereti a különleges ízeket, látogasson el weboldalunkra, az e-foodnál izgalmas ételek széles választékát találja. Válassza az ebéd házhoz rendelést, ami praktikus megoldás a dolgos mindennapokra.